Min sanning       20 november 2022


Alla uttrycksformer som jag ägnar mig åt förmedlar samma sak, min sanning. Det som jag sett då jag mött mig själv. Att stå öga mot öga med sig själv är att bli medveten, nå upplysning. Det har varit ett inre arbete som för mig har krävt poesi, skönlitteratur, konst och konsthantverk.


Att se sig själv leder till inre frid. Att bli det jaget är. Att vara sann. När det inträffar är det mesta runtomkring som vanligt, men individen ser på världen med andra ögon genom den större förståelsen för sig själv och andra. Det skapar ett lugn inombords. Detta är en väg till att nå fred på jorden. När tillräckligt många når frid inombords, har det en lugnande verkan på omgivningen. Det skapar också ett minskat resursslöseri då medkänslan inte sträcker sig enbart till andra människor utan till allt levande.


För mig är ord viktiga, men ännu viktigare är det budskap jag har att förmedla. Den som inte bryr sig så mycket om orden kanske nås av färgerna, ljuset som sipprar igenom på olika sätt i mina bilder. Det är ett ljus efter en mörk tunnel. 


Till att gå den inre resan krävs mod, uthållighet, att våga möta ensamhet. Ingen annan går exakt där du går. Samtidigt som vi alla är unika är vi sammanlänkade.

Frihet    18 juni 2022


Med kärlek förlåtes oförrätter.

Dessa frigörs och försvinner med den känsla de utgjort.

Medlidande med den ondes lidande och förståelse för vem den onde är lösgör oss.

På så vis blir vi fria.

Frihet är ett upplösande av karma, av band, av krafter som får oss att mötas igen.

Mötet ger oss nya chanser till förståelse och förlåtelse.

Båda frigörs från varandra.

Vi tar ansvar för oss själva och på så vis tar vi ansvar för världen.

Vi tillåter oss inte nya karmaband då vi väl har löst upp besvärligheterna och hittat hem.

Det är på så vis vi uppnår FRED på jorden,

med inre frid.

Hell   19 mars 2022

Någon tar något från någon annan utan att fråga om lov. Utan förvarning. Jag vill ha därför tar jag. Tar för att kuva, trycka ned, utan hänsyn. Jag, egocentrerad.

 

  Förhandlingar hjälper inte. Då vet despoten vad som är viktigt för dig och vad denne ska förstöra. Det är som om det går ut på förstörelse, söndra, splittra.


  Det som hjälper är att fortsätta motståndet, löpa linan ut. Ett kallt fokus, att inte vara rädd, att försöka ligga steget före och att överraska, att göra något som den manipulativa hjärnan inte kunde räkna ut. Och det viktiga, vara beredd på att offra allt. Till detta krävs ett stort mod.


  Var har dessa "galningar" placerat den destruktiva förmågan i sin hjärna? Varifrån kommer det att despoten missunnar allt som är vackert, gemenskap, frihet? Varifrån kommer osäkerheten och behovet av kontroll, behovet av yttre makt?


  Hur ska vi vinna över de mörka krafter som utan urskiljning struntar i andra människors liv? Som inte har förstått hur vi alla är sammanlänkade. De skriker ut sitt självhat mot omgivningen, som därmed tvingas in i ett stort lidande. Att inte kunna älska sin nästa såsom sig själv. En brist på empati.


  Detta beskriver människor jag mött i mitt liv och det som på ett större plan händer i Ukraina just nu.


  Ett vet vi alla nu, vi kan inte tillåta dem att få makt över oss (människor, växter, djur, livet).


The Paradise


25 oktober 2021


Årets nobelpris i litteratur

Zanzibar var för mig paradiset. Det var den vackraste plats jag besökt på jorden. Färgen på Indiska Oceanens vatten har jag begravt i mitt hjärta. Dess gröna nyans sammanföll med mitt inre. Det rena, varma, öppna, fria.

Paradiset är också titeln på ett verk av årets nobelpristagare i litteratur, Abdulrazak Gurnah. Det är hans fjärde roman och den gavs ut 1994.

Författaren är född på denna sagoö i Indiska Oceanen, ön där afrikanskt möter arabiskt och kolonialism till en kryddstark blandning.

I min bokhylla har jag en fotobok med titeln "Visions of Paradise".

  • The mountains
  • The world of animals
  • Africa
  • The land of Himalayas
  • Under the Ocean

är innehållet i den.

Detta sammanfaller med min uppfattning av det vackra.